Programma Fort bij Penningsveer

 

In het weekend van zaterdag 12 en zondag 13 september 2016 opent Fort bij Penningsveer zijn deuren van 10.00 tot 16.00 uur. Dompel je onder in de geschiedenis van het fort: haak aan bij de rondleidingen en laat je verrassen door de fototentoonstelling ‘Leven in en om het Fort Penningsveer’. Wijnproeverijen én wijnpresentaties de hele dag door. Neem je kinderen mee! Zij kunnen lekker kliederen met verf (verzorgd door de scholen) en zich laten schminken.

Kom op zondag naar de leuke kinderactiviteit van 12.00 tot 16.00 uur.  De volwassenen kunnen ondertussen swingen op de muziek van het Jazztrio van 12.00 tot 16.00 uur.

Kijk op de website voor de actuele informatie: http://www.stellingvanamsterdam.nl/nl/agenda/fortenfestival.

 

 

 

Geschiedenis Fort bij Penningsveer

Fort bij Penningsveer is gebouwd in de periode 1895 – 1901. Van 1913 tot 1922 kende het fort een permanente bezetting. Na de Tweede Wereldoorlog is het fort enige tijd in gebruik geweest als interneringskamp voor collaborateurs. Tegenwoordig is het fort in gebruik als groepsaccommodatie voor scholen en instellingen, voor het houden van trainingen en evenementen en biedt het fort ruimte voor (kleine) startende ondernemers.

 

Nieuwe Hollandse Waterlinie en Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam bestaat uit 46 forten en batterijen, dijken en sluizen rondom Amsterdam. De linie werd gebouwd tussen 1880 en 1914 en moest de vijand buiten de hoofdstad houden. Sinds 1996 staat de Stelling van Amsterdam op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) is het grootste rijksmonument van Nederland en staat op de nominatielijst van UNESCO. De NHW (1815-1940) loopt van het IJsselmeer tot de Biesbosch en bestaat uit een prachtig snoer van kastelen, vestingsteden, 60 forten, een ingenieus systeem van sluizen, dijken, kanalen en 550 bunkers.